تغذيه مناسب كودكان دبستاني

 گردآورنده :صالح حاجي عزيزي مدير دبستان پسرانه شاهد مريوان

دي ماه 86

مقدمه :

دانش آموزان عزيز، شما از نظر تغذيه اي يكي از مهم ترين دوران هاي زندگي خود را پشت سر گذاشته وبيشترين رشد جسمي و ذهني خودرا انجام داده ايد (تقريباً 90 % رشد مغزي و 70% رشد قدي ) وبراي ادامه ي رشد ، ايجاد سلامتي وافزايش طول عمر، لازم است  روزانه به صورت متعادل ومتنوع از گروه هاي مختلف غذايي استفاده كرده وتحرك وشادابي كامل را در مدرسه داشته باشيد ،تا بتوانيد خوب درس بخوانيد ودرفعاليت اجتماعي شركت مؤثري داشته باشيد .

تغذيه  مناسب چيست ؟

تغذيه  مناسب داشتن يك برنامه ي غذايي متعادل،متناسب ومتنوع شامل كليه ي  گروه هاي اصلي غذايي است كه براي تامين احتياجات غذايي كودكان در سه وعده اصلي وحداقل دوميان وعده توصيه مي شود.

 

چهار گروه اصلي مواد غذايي كه دانش آموزان در تمام سنين (وحتي بزرگ سالان) بايد به صورت روزانه مصرف كنند عبارتند از :

v      گروه غلات :

اين گروه شامل انواع نان (سنگك، بربري،تافتون،لواش و ... ) ، برنج،رشته،گندم، جو وذرت مي باشد .

v      گروه شير ولبنيات:

اين گروه مهم ترين منبع تامين كننده كلسيم مورد نياز بدن به شمار مي رود ودر تشكيل استخوان ودندان واستحكام آنها نقش ضروري دارد ،كه شامل شير،ماست،پنير،كشك وبستني مي باشد .

v      گروه گوشت ،تخم مرغ،حبوبات وانواع مغزها:

اين گروه شامل انواع گوشت سفيد(ماهي ومرغ) وقرمز ،امعاءو احشاء(جگر،دل و قلوه )،   تخم مرغ، حبوبات (نخود ،لوبيا،عدس ،باقلا،لپه وماش )ومغزها (گردو،فندق و پسته و ... ) مي باشد .

v      گروه ميوه ها وسبزي ها :

گروه سبزيها شامل: انواع سبزي خوردن ،سبزي هاي برگي (كاهو،كلم،اسفناج و... ) هويج،گوجه فرنگي،كدو، سيب زميني ، خيار و ... مي باشد .

گروه ميوه ها شامل: انواع مركبات (پرتقال،ليمو،نارنگي و ... ) هلو،زرد آلو ،سيب ،گلابي،توت و... مي باشد .

گروه متفرقه :

اين گروه شامل : قندها، چربيها ، انواع شيريني ها ،ترشي ها ، ادويه ها ،نوشيدني ها و ...     مي باشد.

جدول ميان وعده هاي مناسب ونامناسب

ميان وعده ي مناسب

ميان وعده ي نا مناسب

v    ميوه ها وسبزي هايي كه خوردن آنها آسان بوده وخوب شسته وضد عفوني شده باشند ، مثل : سيب، گلابي ، پرتقال ، ليموشيرين ، هلو ، آب ميوه هاي طبيعي و ... هويج ، خيار ،گوجه فرنگي ،كاهو ،كلم و...

v    ميوه هاي خشك مثل : انجير ،توت خشك ، كشمش ، خرما،انواع برگه ها به شرطي كه از دست فروش ها خريداري نشده ودر بسته بندي هاي بهداشتي وداراي پروانه ساخت بوده ويا در منزل تهيه شده باشد.

v    ساندويچ هايي مثل : نان وپنير وگردو ويا نان و تخم ومرغ ، كوكو،كتلت،نان با كره و مربا

v    كيك ، كلوچه ، نان قندي،نان روغني،نان شيرمال و بيسكويت

v    انواع مغزها  مثل: پسته ، بادام،گردو،فندق يا نخوچي ،گندم بوداده ،شاه دانه بوداده، ذرت بوداده،برنجك

v    شير،ماست ، بستني ودوغ(به صورت پاستوريزه) عدسي ،لوبياپخته ،باقلا پخته و ...

v      انواع شكلات

v      نوشابه هاي گازدار

v      ساندويچ سوسيس،كالباس،همبرگر

v   انواع پفك،يخمك وچيپس ،لواشك،تمرهندي،قره قورت

v      بستني هاي يخي

v   پاستيل،انواع آب نبات، سمارتيز ،آدامس، پيراشكي

v      انواع بستني هاي غير پاستوريزه

 

دو برنامه ي پيشنهادي جهت صرف صبحانه

روزهاي هفته

برنامه ي اول

شنبه

 نان + پنير +گوجه فرنگي  با خيار

يكشنبه

نان + عسل +كره(در صورتيكه كودك اضافه وزن نداشته باشد )

دوشنبه

نان + تخم مرغ آب پزسفت شده +شيرپاستوريزه گرم

سه شنبه

نان + پنير +گوجه فرنگي  با خيار

چهارشنبه

نان + تخم مرغ آب پزسفت شده +شيرپاستوريزه گرم

پنجشنبه

نان + پنير +گردو(پسته يا بادام)

جمعه

نان + پنير + كره(در صورتيكه كودك اضافه وزن نداشته باشد )

روزهاي هفته

برنامه ي دوم

شنبه

 نان + پنير +خرما

يكشنبه

نان + پنير + كره(در صورتيكه كودك اضافه وزن نداشته باشد )

دوشنبه

نان + تخم مرغ آب پزسفت شده +كره(در صورتيكه كودك اضافه وزن نداشته باشد )

سه شنبه

نان + پنير +سبزي خوردن

چهارشنبه

نان + تخم مرغ آب پزسفت شده +شيرپاستوريزه گرم

پنجشنبه

نان + پنير +انگور

جمعه

نان + پنير +خامه

v      بهتر است به همراه تمام موارد بالا يك ليوان شير هم نوش جان كنيد .

 

منبع :جزوات وپمفلت هاي دانشگاه  علوم پزشكي  استان هاي : قم- فارس سمنان -كردستان