گشتی در مجلات رشد

 

تهیه وتدوین:

افشین لهونی آموزگار پایه ی دوم دبستان شهرستان‌مریوان

منابع‌: مجلات رشد آذر ماه 86

یلدا از راه می‌رسد

بلند ترین شب سال یا همان شب یلدا در راه ‌است. معمولاً‌برای این شب ،مختصر یامفصل، تدارک        می‌بینیم،دورهم جمع می‌شویم وجشن‌می‌گیریم‌که یلدا ازجشن‌های سنتی وشناخته‌شده‌ی ایران است.پیش از این‌که‌زمستان‌ها سردتر‌بود وبرف‌زیادی می‌بارید ، در شب‌یلدا،همه‌دورکرسی جمع‌می‌شدندوجشن‌می‌گرفتند وبساط‌میوه‌های خشک یاهمان‌آجیل‌شب‌یلدا‌ و هندوانه‌های‌سرخ وانار‌های درشت‌هم برپابود. مراسم شب‌یلدا که‌از زمان زرتشت در ایران‌برپامی‌شدمانند آیین جشن‌نوروز ،پایدار وقدیمی است. 

 

حافظه‌ی قوی‌می‌خواهید،بفرماییدکشمش!

انگور‌هم‌تازه‌اش پرخاصیت است وهم خشکش.این ‌میوه‌سرشار از ویتامین‌های A، B، C ،آهن،کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیوم،یدومنگنزاست، خشک‌هم که ‌بشودونامش‌هم که‌تغییرکندوتبدیل‌به کشمش‌بشود، باز‌هم‌فرقی‌نمی‌کندوخاصیت‌خودرادارد.اگرحافظه‌ی قوی ‌می‌خواهید ،صبح‌ناشتا حتماً کشمش‌بخورید . اگر ‌خدایی‌نکرده به‌بیماری‌هایی مثل‌کم‌خونی‌ ،رماتیسم، کم‌اشتهایی، نقرس،امراض‌قلبی‌وکبدی‌دچارید کشمش‌‌درمان‌خوبی‌است.از‌همه‌ی این ها گذشته‌ کشمش برای سلامتی‌وضعف عمومی بدن‌هم بسیار مفید است.

بادام را آهسته بجوید!

غیر‌از شب یلدا ،اگر می‌توانید صبح‌ناشتا بادام‌پوست‌ کنده‌و سفیدشده بخورید، چون‌کلسیم بالایی دارد و به همین‌خاطر مقوی‌ونیروبخش است، بادام سرشار از ویتامین های  Aو Bو قندوپتاسیم ،منزیم،مس،کلسیم وفسفراست. آن را چه‌تازه‌وچه‌خشک، آهسته‌بجوید تا‌با‌آب دهان مخلوط‌وزود هضم‌شود. البته‌اگر کمی‌آن ‌را‌بودهید هضمش‌آسان‌تر می‌شود. خوردن‌بادام ‌برای ‌بهبودرشد‌استخوان و‌جلوگیری‌ازپوکی‌‌استخوان هم ‌موثراست و به‌کاهش کلسترل‌خون کمک‌می‌کند. 

 

گردو‌بخورم‌یانخورم؟

گردو سرشار از ویتامین‌های A ، B، E ،F،آهن، منگنز، فسفر، پتاسیم وفلویک‌اسید دارد. مغز گردو از بهترین دارو‌هابرای درد شکم ودردهای روده‌ای به ‌شمار می‌رود. خوردن روزانه‌ی گردو برای‌کسانی‌که مبتلا به‌بیماری‌دیابت‌هستند و‌با‌کمبود ویتامین F مواجه ‌می‌شوندمفید‌است. درضمن‌گردو برای پایین آوردن کلسترل خون‌است وباعث کاهش التهاب رگ‌های‌ خون‌می‌شود.مصرف‌روزانه‌ی گردو همراه‌با غذای ‌معمولی‌، مخصوصاً صبح‌ها،‌کلسترول خون‌را کنترول ‌می‌کند. شب‌ها‌هم خوردن گردو‌باکمی‌ پنیر برای ‌تقویت‌بدن و رفع ضعف‌عمومی‌ مفیداست.  

گردو در‌مقابل این‌همه‌خاصیت، مضراتی‌هم‌دارد. کسانی که‌دچار‌حساسیت‌هستند یا‌چاق‌‌اند ونارحتی‌کلیه ‌دارند باید‌از‌خوردن گردو‌پرهیز‌کنند. چون‌زیاد ‌خوردن‌ آن موجب‌پیدایش جوش‌وورم در سقف دهان و‌گلو ولثه ‌ها می‌شود.راستی‌یادمان‌باشد بعد‌از‌خوردن‌گردو حتماً دهانمان‌را با‌آب سرد بشوییم.

پسته،‌ ‌قوی‌ترین‌مغز

وطن‌اصلی‌پسته‌سرزمین‌ایران‌است. ایرانیان‌قدیم پسته را قوی‌ترین‌مغز‌غذایی می‌دانستند. آن‌هاپسته‌ی خام را باقندمی‌کوبیدند ،باهل مخلوط‌می‌کردند و‌آن‌را قاووت

 

می‌نامیدند. قاووت‌را معمولاً به‌کسانی‌می دادند که ‌بدنشان‌نیاز به‌تقویت‌داشت.پسته‌سرشار از‌آهن است. و میزان زیادی هم پتاسیم ،کلسیم وفسفردارد.البته‌به‌خاطر چربی‌بالا که‌پسته‌دارد، افرادی‌که‌در معرض چاقی ‌هستندیابه‌دیابت، فشارخون وبیماری‌های قلبی مبتلایند،

بایدبا‌دقت مقدار محدودی‌پسته‌بخورند.

سهمیه‌ی‌روزانه: 5 فندوق

فندوق سرشار از ویتامین‌های  Aو Bو مواد‌چربی آهن ،گوگرد، مس،کلسیم،پتاسیم، منزیوم،سدیم وفسفراست.فندق هم مثل گردو‌وبادام‌برای بیماران مبتلا به‌سنگ‌کلیه ودرد اعصاب نیز خواص‌موثری ‌دارد. خوردن روزانه 5 فندوق همراه‌باغذای‌صبح و ظهر برای‌کسانی‌که‌دچار ضعف‌عمومی‌بدن و کم‌خونی‌هستند مفیداست.  

انجیربخورید تاباهوش‌شوید

انجیر‌سرشار از ویتامین‌های A، B، C است کلسیم و فسفرزیادی‌هم دارد ومیوه‌ای‌مقوی‌است. خوردن آن استخوان‌هارا محکم‌می‌کند وبوی‌بد‌دهان ولثه را ازبین‌می‌برد. این میوه خاصیت ضد سمی دارد وبه‌همین‌دلیل برای رفع گزش مار وعقرب مفید‌است.

اگر لاغر‌هستید یا‌می‌خواهید‌هوشتان‌را تقویت‌کنید، صبح‌ناشتا، خوردن‌انجیرخشک خیس‌خورده‌رافراموش نکنید.فقط‌یادتان‌باشد اگر‌خیلی چاق‌هستيد و‌نارحتی ‌روده‌ ومعده‌داریددر خوردن انجیر زیاده‌روی‌نکنید .

گفتنی‌است خوردن‌انجیر حرارت‌بدن‌را پایین‌می‌آورد وکبدودستگاه‌هاضمه‌‌را تقویت‌می‌کند. جوشانده‌ی انجیر خشک هم برای درمان التهاب مجاری دستگاه‌ تنفسی، کلیه و... مفید است. 

میوه‌ای‌که خشکش‌بهتر است

این‌میوه‌ی‌سفید‌وشیرین‌تازه‌اش‌که مفید وخوش‌مزه ‌است. خشک هم‌که بشودخاصیتش‌زیاد‌می‌شود و ‌هم‌چنان‌خوش‌مزه‌می‌ماند .توت‌خشک‌،خون‌ساز است و سرشار ازویتامین C،آهن‌وکلسیم‌است و‌باعث ‌چاقی ‌می‌شود، کسانی بیماری دیابت دارند می توانند از‌آن‌ به عنوان قند گیاهی همراه‌باچای استفاده‌کنند.

میوه‌ای سرشار ازویتامین

خرماسرشار از ویتامین‌های A، B، C،  Dاست . محققان می‌گویند خرماگوگرد وکلرفراوان‌دارد و می‌تواند ضدعفونی‌کننده‌ی خوبی برای دهان‌باشد .

خرمابرای کسانی که ضعف بینایی وشنوایی ،اسهال مزمن ،سیاتیک ، کمردرد، ضعف‌کلیه‌وکم‌خونی دارند مفید است. در خرما مقدار قابل ملاحظه‌ای منیزیوم هست‌که‌برای پیشگیری ازسرطان‌خوب است.  مهم‌تر این‌که نوعی کورتزون گیاهی در خرما هست   

که‌بهترین داروی ضدحساسیت‌وآلرژی‌به‌شمار‌می‌رودو داروی ارزنده‌ای برای بیماری های رماتیسم وچشمی ناشی از حساسیت به حساب‌می‌آید. خرماراکسانی که‌چاق‌هستند یا‌بیماری‌دیابت‌دارند نباید بخورند . زیاده‌روی در خوردن‌خرما باعث دندان‌درد ، زخم‌دهان ، خارش‌بدن وبیماری‌کبد‌می‌شود.  

برگه‌ی زرد‌آلو، اشتهاآور ومقوی

زردآلو شار از ویتامین‌های A، B، C وقند است. زردآلو اشتهاآور، خنک‌ومقوی است وخوردن‌آن برای ضعف‌اعصاب وکم‌خونی مفید‌است.

مصرف‌زرد‌آلو ،مخصوصاً به‌صورت‌خشک‌شده ، اعصاب را قوت‌می‌بخشد، به‌همین‌دلیل مصرف‌آن به کسانی‌که‌اهل‌مطالعه و کار‌های‌فکری‌هستند توصیه می‌شود. زردآلو، مخصوصاً به‌صورت‌خشک‌شده ، سرشار‌از آهن است، بنابراین می‌تواند برای همه‌ی افراد یک‌غذای اصلی‌به حساب‌ بیاید.

بفرمایید برگه‌ی هلو

هلو سرشار ازویتامین‌های A، B، C است. وکلسیم‌، پتاسیم‌وآهن‌ دارد.خشک‌شده‌ی‌آن مثل‌تازه‌اش ‌خاصیت‌دارد. هلو‌وزردآلو به‌خاطر داشتن ‌ویتامین Aاز بهترین ماسک‌هابرای رطوبت‌دهی به پوست ‌وتقویت‌ آن به شمار می‌رود.